De 7 Beste Tencel Dekbedden 2024 | Getest Door Slaapexperts (2024)

Een Tencel dekbed is misschien minder bekend dan een dekbedvulling van wol of dons. Wat maakt zo’n dekbed anders dan anders en waarom zou je juist voor een Tencel dekbed moeten gaan? Wij leggen je graag uit wat Tencel voor materiaal is én welk dekbed van Tencel voor jou de meest geschikte is. Wat maakt Tencel bijvoorbeeld anders dan andere dekbedvullingen? Hoe duurzaam is dit product en hoe natuurvriendelijk? In dit artikel delen wij achtergrondinformatie met jou en geven we een uitgebreide analyse per Tencel beddengoed. En uiteraard sommen wij de voor- en nadelen per Tencel dekbed voor je op.

Beste Tencel dekbed overzicht

Kan je niet wachten en wil je liever meteen zien welke Tencel dekbedden de beste zijn? Hier vind je alvast een overzicht van de beste exemplaren van Tencel.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Beste peuter/ kinderdeken Check Prijs
Beste eenpersoons dekbed Check Prijs
Beste dekbed met gecombineerde vulling Check Prijs
Beste dekbed met een tencel tijk Check Prijs
Goedkoopste keuze Check Prijs

Waarom kiezen voor een dekbed van Tencel?

Tencel heeft een hoge vochtopname, waardoor slapen onder een Tencel dekbed voorkomt dat je bed klam zal aanvoelen. Het neemt ten opzichte van katoen zelfs 150% meer vocht op! Een ander voordeel van Tencel is dat het bacteriegroei minder kans geeft en ook de huisstofmijt heeft het nakijken. Ook de huid vaart wel bij de natuurlijke eigenschappen van de stof. Tencel is heerlijk zacht, voelt licht aan, is eenvoudig te wassen (let wel even op de wasvoorschriften!), voorkomt broeierigheid maar is wel lekker warm én is dus sterk en anti-allergisch. Wat bij Tencel er daarnaast uitspringt zijn, zoals al besproken, de voordelen voor het milieu. Zoals al omschreven is het een vezel die in veel opzichten op viscose lijkt maar dus op een betere manier wordt geproduceerd. Andere feiten in dit opzicht zijn bijvoorbeeld ook dat er minder water nodig is dan bij de productie van biologisch katoen en in vergelijking met gewoon katoen zijn er eveneens veel minder pesticiden nodig. Kortom: een dekbed van Tencel biedt heel veel voordelen!1

Dekbed Tencel: wat maakt Tencel uniek ten opzichte van andere dekbedvullingen?

Iedere vulling heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat maakt Tencel dekbedden nu anders dan andere dekbedden?

Tencel vs. een dekbed van bamboe

Beide vullingen zijn gemaakt van plantaardige viscose. Daardoor zijn er veel overeenkomsten. Qua slaapcomfort is dit zeker wel te vergelijken. Zo zijn ze beide geschikt bij huisstofmijtallergieën, nachtzweten, en bijvoorbeeld astma.

Tencel vs. een dekbed van wol

Wol is eveneens een natuurproduct, maar uiteraard niet plantaardig. Wol biedt veel warmte en isoleert uitstekend. Maar wol is zwaarder, terwijl Tencel juist heerlijk licht is. Wol heeft daarnaast statische elektriciteit en is minder geschikt voor mensen met een allergie. Wollen dekbedden kan je meestal niet zelf wassen, bij Tencel is dit geen probleem.

*Tencel vs. een dekbed van katoen

Tencel zal veel beter vocht opnemen dan katoen, waardoor je bed veel frisser zal blijven. Tencel absorbeert het vocht sneller én droogt sneller op. Daarnaast zal Tencel minder kreuken en is het beter bestand tegen bacteriën. Hierdoor zal je bed minder snel vervelende geurtjes verspreiden!

Tencel vs. een synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed is in vergelijking met Tencel een broeiplaats voor bacteriën! Daarnaast zullen de meeste synthetische dekbedden niet anti-allergisch zijn, wat Tencel van zichzelf al is.

Tencel dekbed ervaringen

Nu we alle ins en outs weten over Tencel komen we natuurlijk uit bij de volgende vraag: maar hoe is het nu in de praktijk om onder een dekbed van Tencel te slapen? Om hier achter te komen hebben we vele reviews doorgenomen, want dat antwoord vind je immers bij de gebruikers zelf. Wat veel genoemd wordt is:

  • Zachtheid
  • Soepel
  • Licht
  • Voelt fijn aan
  • Koel, niet zweterig

“Goed dekbed. Inderdaad vrij dun, voor een dekbed dan. Ik denk ook niet dat het dunner kan want dan is het geen dekbed meer. Ziet er niet uit zoals op de foto’s hoor haha. Komt in een verpakking waar het een beetje gekreukt in zit, maar dat is logisch. Dat heeft elk dekbed. Op warme zomerdagen gooi ik het toch af. Het blijft een dekbed, geen koelelement.

Review van het “Frankenstolz Zomerdekbed’’

De 7 beste Tencel dekbedden onderzocht

Bij het beschrijven van het Tencel beddengoed maken we gebruik van warmteklassen. Hieraan kan je aflezen hoe warm het dekbed is. Hierbij staat de eerste klasse voor de meest warme variant (in principe dus het winterdekbed). Klasse 4 is vervolgens het dunne zomerdekbed.

Beste Algemene Keuze

Frankenstolz - Zomerdekbed Afrikaans Katoen Tencel

Dit zomerdekbed is gevuld met 100% Tencel en de tijk van Afrikaans katoen, van duurzame teelt. Beide materialen zijn dus duurzaam te noemen. Het dekbed is dan ook Ökotex gecertificeerd. Door de vlakken in het dekbed (een brede baan aan de zijkanten en in het midden meerdere vakken) blijft de vulling op zijn plek en valt het heerlijk om je lichaam heen. Het dekbed is verkrijgbaar in diverse afmetingen, zowel voor 1 persoon als 2 personen. Het dekbed biedt warmteklasse 4.

Voordelen:

  • Anti-allergisch
  • Kan op 60 graden gewassen worden én in de droger!
  • Licht, zacht en soepel
  • Goede temperatuurregulatie

Check Prijs op Bol.com

Meest Luxueuze Keuze

Yumeko - Dekbed Tencel Lyocell

Deze Yumeko deken is een dekbed gevuld met lyocell (Tencel) en heeft warmteklasse 3. Hiermee is het geschikt voor de herfst en lente. Maar uiteraard zullen er mensen zijn die er ook graag onder slapen in de winter of de zomer (als je het snel warm of koud hebt, bijvoorbeeld). Dekbedden van Yumeko zijn van 100% biologisch fairtrade materiaal, wat toch fijn is om te weten. Verkrijgbaar in meerdere maten en het valt onder warmteklasse 3.

Voordelen:

  • Voelt fijn aan
  • Goede kwaliteit
  • Fairtrade
  • Antibacterieel
  • Anti-allergisch
  • Speciale bodyfit stiksels

Nadelen:

  • Warmteklasse 3 kan voor sommige mensen net te weinig bieden

Check Prijs op Bol.com

Beste Peuter/Kinderdeken

Yumeko - Kinderdekbed Tencel Lyocell

In de kleinste maten is de keuze beperkt wat betreft Tencel dekbedden. Yumeko biedt als één van de weinige een dekbedje aan in de maat 100 cm bij 135 cm. Tevens verkrijgbaar in de maat 120 cm bij 150 cm. Dit Tencel dekbed heeft warmteklasse 3. Omdat Tencel bacteriën, schimmels en huisstofmijt geen kans geeft, kan dit een fijn dekbed zijn voor je kind. Ook fijn bij het gebruik met kinderen is de mogelijkheid dat het dekbed gewassen kan worden én in de droger kan. Let op: gebruik nooit een dekbedje bij kinderen jonger dan twee jaar! Warmteklasse 3.

Voordelen:

  • Kan gewassen en gedroogd worden
  • Antibacterieel
  • Anti-allergisch
  • Verkrijgbaar in kleine maten
  • Keurmerk: Max Havelaar Fairtrade

Nadelen:

  • Dekbedjes zijn nooit geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar

Check Prijs op Bol.com

Beste Éénpersoons Dekbed

Schlafmond - 4 Seizoenen Dekbed

Een dekbed, zogenaamd voor de kleine prinsen en prinsessen, maar uiteraard gewoon met zijn afmeting geschikt voor ieder éénpersoonsbed (140 cm bij 220 cm). Gevuld met Tencel en kapok (om meer volume in het dekbed te krijgen). Daarnaast is er ook gekozen om er wol aan toe te voegen voor de isolatie. Hierdoor ontstaat een combinatie van meerdere materialen met hun eigen unieke eigenschappen. Een dekbed met een tijk in de kleur Champagne en gemaakt van katoensatijn. Ook dit heeft zo zijn voordelen, want een satijn geweven materiaal is lekker zacht en biedt voordelen voor je huid. Het gaat hier om een vier seizoenendekbed, waarbij de dekbedden met kunststofknoopjes aan elkaar vastgemaakt kunnen worden.

Voordelen:

  • Door gebruik te maken van meerdere materialen, meerdere fijne eigenschappen
  • Wasbaar (ook in droger stoppen is toegestaan)
  • Warmteklasse 1,2,3,4 dus voor het hele jaar geschikt
  • Ideaal voor mensen met huidproblemen
  • Optimale warmte-isolatie
  • Goede vochtregulering

Nadelen:

  • Niet volledig uit Tencel

Check Prijs op Bol.com

Beste Dekbed met Gecombineerde Vulling

Dreamstar - Zomerdekbed Bamboe / Tencel

Dit Dreamstar zomerdekbed is een dekbed met een gemengde vulling. Het dekbed is gevuld met bamboe en Tencel. Ook de tijk is gemaakt van bamboe.Deze materialen hebben veel overeenkomsten. Zo bieden ze beide veel voordelen wat de hygiëne betreft. Schimmels en bacteriën hebben weinig kans bij beide materialen. Beide zijn licht van gewicht en absorberen het vocht goed. Ook zijn beide materialen duurzaam te noemen. Het verhaal van Tencel is hier al verteld. Bamboe is de snelst groeiende plant van de wereld! Warmteklasse 4.

Voordelen:

  • Natuurlijke, duurzame materialen
  • Antibacterieel
  • Anti-allergisch
  • Voelt comfortabel aan

Nadelen:

  • Kan een beetje geluid maken

Check Prijs op Bol.com

Beste Dekbed met een Tencel Tijk

Texeler - Tencel Wollen Dekbed

De aanduiding van dit dekbed kan enigszins verwarrend overkomen. Het dekbed is echter van het merk Texeler en is volgens de beschrijving voorzien van het woolmark label, het Waddengoed label en het eigen keurmerk ‘Echt Texels Product’. Ook heeft het het GOTS label. De vulling zal dan ook van het prachtige schapenwol van Texel zijn. De tijk is echter gemaakt van Tencel, waardoor er ook de voordelen van Tencel te bespeuren zijn. In meerdere maten verkrijgbaar en het hele jaar te gebruiken. Warmteklasse 3.

Voordelen:

  • Voelt zacht aan
  • Zowel wol als Tencel is duurzaam en milieuvriendelijk
  • Anti-allergeen

Nadelen:

  • Door de wollen vulling kan het niet zelf gereinigd worden

Check Prijs op Bol.com

Goedkoopste Keuze

Mono Dekbed- Summer Katoen/Tencel

Dit dekbed is 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Gemaakt van Eucalyptusvezel met een tijk van katoen. Onderhoudsvriendelijk dekbed welke thuis te wassen is op 30 graden. Het gaat hier om een zomerdekbed.

Voordelen:

  • Biologisch afbreekbaar
  • Licht
  • Fijne prijs

Nadelen:

  • Kan maar op 30 graden gewassen worden

Check Prijs op Bol.com

We hopen dat ook jij hieruit een keuze kunt maken en zo kunt gaan genieten van een heerlijk Tencel dekbed.

Waar moet je op letten bij het kopen van Tencel beddengoed?

Het kopen van beddengoed van Tencel vraagt even om aandacht voor de volgende punten:

  • Welk maat dekbed heb ik nodig?
  • Kies ik voor een all-year dekbed, een vier seizoenendekbed of toch liever voor een zomer- of winterdekbed?
  • Misschien heb je gezondheidsklachten waar je op moet letten bij het kiezen van een vulling. Tencel is hierin in veel gevallen wel de juiste keuze! (Denk aan allergieën, astma of bijvoorbeeld opvliegers/nachtzweten)
  • Wat is mijn budget?
  • Kies ik Tencel voor de tijk, de vulling of beide?
  • Welke tijk prefereer ik anders?

Andere dekbed materialen

  • Bamboe dekbed
  • Ganzendons dekbed
  • Katoenen dekbed
  • Synthetisch dekbed
  • Wollen dekbed
  • Zijden dekbed

Veel gestelde vragen

Voor welk seizoen is een Tencel dekbed geschikt?

Tencel zelf is geschikt voor ieder seizoen. Warm als het moet, koel als het kan, zeg maar. Het hangt dus puur van de dikte van het dekbed af voor welk seizoen het geschikt is (let op de warmteklasse-aanduiding)

Wat zijn de voordelen van een vierseizoenen dekbed?

Een vierseizoenen dekbed bestaat uit twee dekens in verschillende diktes. Deze kunnen aan elkaar vastgemaakt worden, zodat je de beschikking hebt over 3 warmteklassen. Hierdoor heb je voor ieder seizoen de juiste deken in huis.

Wat zijn de specifieke voordelen van Tencel?

• Duurzaam
• Licht
• Koel én warm
• Neemt zeer goed vocht op
• Voelt zacht aan
• Gaat bacteriegroei tegen
• Anti-allergisch
• Kreukt minder dan katoen
• Goed voor de huid

Wat is het verschil tussen Tencel (lyocell) en viscose?

Beide zijn vezels gemaakt van houtpulp en worden beide via het natspinproces gesponnen. Het oplossen van de vezels gebeurt echter anders. Hierbij is Tencel ontzettend duurzaam en milieuvriendelijk. Dit komt o.a. door het gesloten productieproces. Daarnaast is Tencel in natte omstandigheden sterker en zal minder kreuken dan viscose.

Wat kan je doen om je dekbed te beschermen?

Door een dekbedbeschermer te gebruiken kan je uiteraard de levensduur verlengen.

Hoe vaak was je je dekbed?

Om je dekbed hygiënisch gezien schoon te houden raden deskundigen je aan het dekbed minimaal twee keer per jaar te wassen

Bronnen

1 The functional properties of Tencel® – A current update

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Beste peuter/ kinderdeken Check Prijs
Beste eenpersoons dekbed Check Prijs
Beste dekbed met gecombineerde vulling Check Prijs
Beste dekbed met een tencel tijk Check Prijs
Goedkoopste keuze Check Prijs
De 7 Beste Tencel Dekbedden 2024 | Getest Door Slaapexperts (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5584

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.